Under gårdagen, onsdag, läste vi i pressen att borgmästaren i turistkommunen Mogan bad om att polisen – i detta fall Guardia Civil – skulle få en större bemanning på grund av de bråk och oroligheter som förekommer bland flyktingarna som fortfarande är inkvarterade på tio olika hotell och lägenhets alternativ i Puerto Rico.

Onelia Bueno

Samma dag som vi läste det fick just Guardia Civil en svettig dag i Puerto Rico.

Vid 17.00 tiden rapporterades det att fem flyktingar tagit sig in i en restaruang och höll på att stjäla. Framför allt handlade det om alkohol.

Från klockan 20.45 och under fem minuters tid larmades Guardia Civil till tre olika platser där bråk brutit ut.

I lägenhetshotellet Tamanaco i Puerto Rico, som redan natten till tisdagen utsattes för förstörelse, var polisen tvungna att bryta ner en minderårig, alkoholpåverkad man som uppfördes sig aggresivt mot de närvarande, privata, vakterna.

Samtidigt pågick ett slagsmål i lägenhetshotellet Nido del Aguila, också det i Puerto Rico. Här ingrep lokalpolisen för att få stopp på bråket.

I lägenhetshotellet Arguineguin Park, i Arguineguin, tillkallades ambulans efter det att två vakter skadats, varav en allvarligt.

I detta bråk sägs det dessutom att två frivilliga från Röda Korset deltog.

Guardia Civil fick också rycka ut till Amadores terrassen och till dalgången kring Arguineguin, där många av flyktingarna som avvisats från sitt boende träffas.

Sist på listan blev en utryckning till lägenheterna Canaima där en av flyktingarna, minderårig, fick ett psykiskt anfall.

Under tiden fortsätter borgmästaren att avisera de hotell som inkvarterar flyktingar om böter. De har nu fått 10 dagar på sig att förändra situationen innan böterna döms ut.
(Canarias7)

Arguineguin Park