…men lämnade kvar lite av regnet och kylan.

Trots att man redan för två dagar sedan sa att Filomena lämnade öarna, så har kylan och regnet stannat kvar.

Under tisdagen föll ett tätt regn över stora delar av Gran Canaria, framför allt i de nordöstra delarna av ön.

Teror, den religiösa ”huvudstaden” på ön, fick hela 30,4 mm regn under tisdagen. Valleseco fick 22mm och San Mateo 13,6mm.

Även i Aguimes, på sydöstra kusten regnade det under stora delar av dagen, även om det inte summerade så många millimeter. Tafira, strax väster om Las Palmas fick 3,6 mm regn.

Kylan var kanske mer generell på hela ön, där maxtemperaturen för hela ön uppmättes i stadsdelen San Cristobal i Las Palmas, där temperaturen nådde 20 grader klockan 11.00 på förmiddagen.

San Mateo – inte så långt bort – fick däremot en riktigt kall morgon med bara 1,3 grad varmt och termometern steg inte över 5 grader på hela dagen! Cruz de Tejeda, nästan högst upp på ön uppmätte 2,8 grader på morgonen. Och i de högsta delarna av turistkommunen San Bartolome de Tirajana vaknade invånarna till 5,6 graders värme…

Vid sidan av dessa extremfall så uppmättes temperaturer på cirka 15 grader under dagen på de flesta håll.

Metrologerna säger att de låga minimitemperaturerna kommer att hålla i sig ytterligare någon dag, medan dagstemperaturerna kommer att stiga något. Regnskurar kan fortfarande komma att förekomma, men inte så kraftiga som under gårdagen. 
(Canarias7)

Las Canteras i oväder