Den grundstötta färjan från rederiet Fred Olsen har äntligen dragits loss från sitt grund. Detta skedde under högvatten, natten mellan tisdagen och onsdagen.

Olyckan skedde förra torsdagskvällen då ”Bentago Express” gjorde sin sista resa från Santa Cruz till hamnen Puerto de las Nieves, strax utanför Agaete på Gran Canarias nordvästra kust.

Det mycket dåliga vädret gjorde att fartyget togs av vinden och fastnade på ett grund som ligger markerat precis vid infarten till själva hamnbassängen. Katamaranen fick en ponton på var sida om grundet, och färjan började sakta ta in vatten, samtidigt som mindre mängder av diesel läckte ut i havet. Det senare faktumet gjorde att kommunen valde att stänga stränderna i närheten för bad.

Ombord fanns 59 passagerare och 17 besättningsmän. Ingen skadades, även om passagerarna fick spendera första natten ombord innan de kunde evakueras. Ett trettiotal fordon som var med ombord, finns fortfarande kvar på färjan.

Under dygnen som gått har flera försök gjorts att dra loss fartyget, dock utan resultat. Färjan har samtidigt fått mer och mer slagsida åt babord, även om representanter för Fred Olsen hela tiden hävdat att det inte var någon risk att båten skulle sjunka.

Under natten till onsdagen deltog en bogserbåt och en kranbåt, som tillsammans lyckades få loss fartyget och få det in till hamn, cirka 100 meter från grundstötningsplatsen.

Nu skall fordonen tas av färjan och hela båten och skrovet skall undersökas innan fartyget kan föras till hamnen i Las Palmas för reparation. 
(Canarias7)

Bentago Express i hamnen