Ovädret ”Filomena” har lämnat Kanarieöarna, men dess påverkan är i högsta grad här i alla fall.

Under de tre senaste dagarna har totalt 110 flyg mellan Madrid och Kanarieöarna ställts in. Detta på grund av att Madrids flygplats, Adolfo Suarez-Barajas, tvingats stänga under långa perioder. Eller fungera under ett minimum av operationer, beroende på snö, is och kyla.

Den gångna helgen var dessutom returhelg för väldigt många kanarier som jobbar och studerar utanför öarna.

Snöfyllld bana

Snöfyllld startbana på Madrids flygplats

Eller för fastlandsspanjorer som firat helgerna på öarna och nu skulle tillbaka till jobb och skola.

Tusentals personer har varit, och är fortfarande, strandade, såväl i Madrid som här på Kanarieöarna.

Under gårdagen återupptogs ett fåtal flygningar från Madrids terminal 4. Terminalerna 1,2, och 3 var fortfarande stängda, även om terminal 1 öppnade så smått fram på eftermiddagen.

Under gårdagen snöade det inte i Madrid, men låga temperaturer och is gjorde att upprättande av normal trafik gick långsamt.

Av de 38 flyg som under söndagen skulle gått mellan Madrid och Kanarieöarna ställdes 29 in. Av de nio som kom iväg var 3 till Gran Canaria, 3 till Tenerifes norra flygplats och 2 till öns södra. Dessutom 1 flyg till Lanzarote.

Både Fuerteventura och La Palma var helt avskurna från kommunikationer med huvudstaden.

Samtidigt skall man komma ihåg att de allra flesta reguljärflyg till olika punkter i och utanför Spaniens gränser passerar förbi Madrids flygplats.

Under helgen landade fem transatlantiska flyg, som egentligen skulle gått till Madrid, på Kanarieöarna. Flygen och passagerarna blev stående 1-2 dagar här innan de kunde ta sig vidare.

Öns hamnar har klarat sig bättre, där man bara noterat vissa, mindre förseningar för fartyg som kommit från fastlandet. 
(Canarias7)

Vattenfall Gran Canaria

Vattenfall på Gran Canaria