Sedan turismen började komma till Kanarieöarna i slutet på 50-talet, har situationen för hotellen aldrig varit sämre.

Till och med under stängningen i april och maj, kan man säga att situationen var mer under kontroll. Man visste att allt var stängt. Man visste att det skulle dröja till gränserna öppnade. Etcetera.

Samtidigt fanns en positivism och en optimism som

Flygbild Ingles

sakta men säkert har försvunnit under andra hälften av året.

Nya regler. Nya restriktioner. Stängda gränser. Lättnader. Återigen kraftigare restriktioner. Hösten och första hälften av vintern har präglats av en slags på och av som saknar motstycke i branschen.

Från november och framåt har det sedan bara gått utför, en viss utplaning över jul och nyår.

Nu, och fram till åtminstone påsk, är det nattsvart. Sämre än november och december. Ja, sämre än någonsin.

Både pressen och vi själva kan inte undgå att notera alla stängda hotell och lägenhetshotell på södra delen av Gran Canaria. Exakt hur stor procentdel av komplexen som är öppna eller stängda är svårt att svara på. Kanske ingen vet – utom att det är väldigt många.

Från kommande vecka tyder allt på att ytterligare anläggningar låser dörrarna – tills vidare.

Tidningen Canarias7 skriver att den stora hotellkedjan RIU nu stänger 11 av sina 18 hotell på öarna. De lämnar, tills vidare, två öppna på Gran Canaria, två på Tenerife, två på Fuerteventura och ett på Lanzarote.

Och det är inte 11 små familjeanläggningar som stänger…

Många sägs följa i spåren. Siktet för de flesta tycks inställt på sommarsäsongen. TUI säger sig vara lite mer optimistiska och tror att vi kan börja se ett visst tillfrisknande redan till påsk. Allt hopp står till den pågående vaccineringen.

Men även om tiden går fort så är det långt till påsk. Hotell som har låg beläggning eller är tomma tömmer kassorna fortare än önskat.

Frågan är hur många som orkar och klarar att stå ut till dess turismen åter gör sitt intåg på Kanarieöarna?

Under tiden vakar riskkapitalbolag och liknande likt gamar på att hotell och företag skall börja stappla… Hur kommer turismen att se ut på öarna om dessa kommer in och får styra…?
(Dag&Natt + lokala medier)

Stranden Maspalomas