Gran Canaria och Lanzarote får lite hårdare restritioner införda under de kommande 14 dagarna. Det är framför allt då myndigheterna är oroliga för resultatet av jul, nyår och trettondagsfirandet.

Tenerife fortsätter att vara värst drabbat av de kanariska öarna. Här väljer också den regionala regeringen att fortsätta med sina hårdare restriktioner som bland annat innebär att invånarna skall hålla sig hemma från 22.00 – 06.00. Dessutom får endast 4 personer samlas i grupp. Restauranger och barer tvingas hålla stängt inomhus, även om uteserveringar tillåts med nämnda restriktioner.

Dessutom föreligger restriktioner när det gäller att åka till och från ön, undantaget dock de utländska turisterna.

Läget har förbättrats på Tenerife, men myndigheterna menar att det är bäst att fortsätta med dem vecka för vecka till dess man ser en klar förbättring.

Gran Canaria och Lanzarote har gått åt andra hållet, även om smittan är långt ifrån så spridd som på Tenerife.

Från och med söndag den 10 januari införs således utegångsförbud även på dessa öar. Förbudet gäller från 23.00 – 06.00 under de kommande två veckorna. Även på dessa öar blir 4 personer max antal som får samlas i grupp.

Under gårdagen, torsdag, var 7.157 personer smittade på ö-gruppen, vilket är den högsta siffran sedan utbrottet och alltså högre än de 7.122 personer som var smittade den 4 oktober, som intill nu var den värsta dagen.

Trots detta är spridningen av viruset på Kanarieöarna förhållandevis lågt. Gran Canaria redovisar exempelvis en kvot på 97 smittade per 100.000 invånare på 7 dagar.
(Canarias7)

Folkmängd