2020 avslutades som ytterligare ett år där flygsäkerheten segrade. Totalt omkom visserligen 299 personer i hela världen i flygolyckor under året – klart över det nollresultat som presenterades 2017.

Samtidigt skall man ha i åtanke att en av de stora olyckorna under året skedde med det flygplan från Ukraina som sköts ner utanför Teheran i Irak. Här omkom över hälften av de totalt dödade under året och kan givetvis inte lastas vare sig flygplan eller besättning.

Den andra stora olyckan skedde över Karachi i Pakistan, där en Airbus A320 störtade, uppenbarligen beroende på fel gjorda av piloterna. Endast en person överlevde denna olycka.

Under helåret registrerades totalt 40 olyckor, varav fem av dem medförde dödsfall. Detta är bara hälften av de olyckor som skedde under 2019 – totalt 86, åtta med dödlig utgång och totalt 257 omkomna.

I USA har man inte haft någon olycka med dödlig utgång med något amerikanskt flygbolag sedan 2009.

Det lägre antalet flygningar som genomfördes under 2020 lär inte skall ha någon inverkan på statistiken då proportionerna har varit desamma. Flightradar24, som följer flyg världen över, meddelade att de noterat en nedgång på 42% under 2020, vilket gjorde att de följt totalt 24,4 miljoner flyg.
(Preferente)

Flygolycka