Smittan slår väldigt ojämt på Kanarieöarna för tillfället. Medan de flesta öarna har smittan under kontroll och med låga eller mycket låga smittkvoter, så drar ett par av öarna upp kvoterna, vilket gör att ö-gruppen framstår som ”röd”.

Framför allt är det Tenerife som har problem med att få hejd på spridningen. Med en kvot på 115,1 per 100.000 invånare på 7 dagar, eller La Gomeras 88,4 gör att

Biltest

ö-gruppen som helhet överstiger 50 vilket är gränsen mellan rött och grönt hos flera europeiska länder, däribland Tyskland.

Därför börjar röster höjas för att kvoterna borde redovisas ö för ö, istället för regionsvis.

Kvoterna för Gran Canaria är för närvarande 22. Lanzarote 21, Fuerteventura 7,7., La Palma 33,9 och El Hierro, som helt saknar smitta.

Inom turistnäringen anser man att det bara skulle medföra positiva resultat att presentera siffrorna ö för ö. Varför skall de öar som har smittan under kontroll inte kunna få marknadsföra sig som säker bara för att en annan ö har problem, resonerar man.

Från myndigheternas sida är dock inställningen den rakt motsatta. Canarias är ett regionalt varumärke och skall inte separeras. Man riskerar då att tappa styrka i den marknadsföringen som gjorts och som blivit känd över hela Europa.
(Canarias7)

Se statistik ö per ö, klicka på bilden:

Statistiksida