Spaniens president, Pedro Sanchez, talade idag inför landets kongress och uttalade sig bland annat om det kommande julfirandet, och riskerna som detta för med sig när det gäller spridningen av Coronaviruset.

De senaste dagarna har antalet smittade skjutit i höjden igen, efter att ha gått tillbaka under november och början av december. Något som med stor sannolikhet beror på den långhelg som landet firar varje år i början av december.

Det är bara upp till oss att se till att inte dörrarna öppnas för en eventuell tredje våg av smittan, framhöll presidenten.

Om inte ökningen av antalet smittade hejdas, kommer vi inte att tveka på att införa ännu hårdare restriktioner inför jul och nyår, fortsatte han.

Sanchez, som inte ville gå in på några datum när vaccinering beräknas starta i landet, konstaterade emellertid att vaccin inte är detsamma som vaccinering. Under den första perioden kommer endast ett fåtal personer att kunna vaccineras, varför landet och dess befolkning inte kan sänka guarden ännu. Vi får inte kasta allt överbord, nu när vi är så nära.

Enligt experter i Spanien kommer inte det vaccin som levereras i första omgången att vara tillräckligt för att stoppa en eventuell tredje våg av smittan.

Presidenten avslutade sitt tal genom att konfirmera att landet fortfarande har för avsikt att mellan 15-20 miljoner personer skall vara vaccinerade i maj-juni. 
(Canarias7)

president