Enligt hälsoministeriet så räknar man med att påbörja vaccinationen av befolkningen alldeles efter nyår. Den 4 eller 5 januari har nämnts som preliminära datum.

Ministeriet har beslutat att samtliga regioner skall börja vaccinera samtidigt, även om man misstänker att Madrid, som för tillfället inte är överens med regeringen, kan komma att skapa en egen agenda.

Dessa datum baserar sig på att EU godkänner de första vaccinen vid ett möte den 29 december och att detta sedan konfirmeras dagen därpå eller på själva nyårsafton.

De första att få vaccinet kommer att vara sjukhuspersonal, äldre personer som bor på någon form av ålderdomshem, samt handikappade.

Ministern säger att Spanien kommer att få tilldelat 140 miljoner doser vaccin under 2021, vilket räcker och blir över för att vaccinera landets cirka 47 miljoner invånare.

Myndigheterna räknar med att mellan 15- 20 miljoner personer har vaccinerats före sommaren och i slutet av augusti räknar man med att hela landets befolkning skall vara vaccinerade.
(Canarias7)

Vaccination