Den kanariska tidningen Canarias7 refererar till en artikel i den landsomspännande tidningen El Pais som konstaterar att utvisning av flyktingar från Gran Canaria har påbörjats.

Enligt artikeln genomfördes en utvisning av 20 personer till El Aaiun i Marocko/Sahara under gårdagen, måndag.

Utvisningarna till Marocko förväntas ökas och uppgå till åtminstone 80 personer per vecka. Det hör till saken att under den senaste tiden kommer de flesta flyktingarna från Marocko, från att tidigare ha kommit mer från Senegal och Mauritanien. Man beräknar att ungefär hälften av de 20.000 flyktingar som kommit till Kanarieöarna under året är från Marocko.

Utvisningarna har en dubbel betydelse. Dels för att lätta på trycket på Kanarieöarna och dels för att få fram budskapet till de som håller på att planera en resa till öarna.

Den spanska utrikesministern besökte Marocko i slutet av november för att diskutera flyktingproblemet, och även om inga detaljer om besöket avslöjats, kan det verka som om relationerna mellan de bägge länderna mjukats upp.

Samtidigt konstaterar artikeln att flyktingarna fortsätter att komma. Sedan den 20 november har mer än 2.600 flyktingar ankommit Kanarieöarna och framför allt Gran Canaria. I stort sett samtliga hade rest från staden Dajla i Sahara. 
(Canarias7)

Sittande immigranter