Den kanariska regeringen meddelade efter torsdagens möte att man kommer att ”gå emot” regeringen i Madrid och godkänna ett dekret som tillåter personer att komma in på Kanarieöarna genom att presentera en negativ PCR eller antigen test. Hittills har det bara varit tillåtet med PCR test.

Enligt den kanariska regeringen är beslutet inte speciellt kontroversiellt eftersom regionernas presidenter är den person som blivit auktoriserad att ta de slutliga besluten under den ”alarmperiod” som nu föreligger.

Talesmannen för den kanariska regeringen menar att detta är fullt legalt och det sätt som används när det föreligger olika kriterier om vad som gäller mellan olika delar av administrationen.

Med andra ord upplever man inte detta som något problem mellan central och den regionala regeringen.

Kontakterna mellan hälsoministeriet och den kanariska regeringen fortsätter att förekomma – ”flera gånger om dagen”.

Även inrikesturismen kommer att avkrävas en negativ test – PCR eller antigen – vid ankomst till öarna. Undantagna är de som är skrivna på Kanarieöarna.

I artikeln framgår att den kanariske presidenten och den kanariska regeringen kommer att godkänna detta dekret. Däremot framkommer den inte när detta kommer att ske och inte heller från vilket datum de nya reglerna skulle komma att gälla.

(Canarias7)

Mötesbord