Kravet från de kanariska myndigheterna för att regeringen skall ändra sitt krav på PCR test ökar. Samtliga vill att kontroller skall finnas för att säkerställa ett minimum av smitta, men på grund av svårgiheten att få genomföra och få snabba svar på en PCR test på många håll i Europa gör att detta krav stänger dörrarna för dem som eventuellt skulle vilja resa.

Det höga priset för en PCR test är en annan orsak till att myndigheterna på Kanarieöarna kräver en ändring.

De turistiska företagarföreningarna på samtliga öar istämmer i kritiken. De ser tydligt att den redan problematiska vintersäsongen konverteras i en ”noll turist” säsong vilket är katastrofalt för öarna, för företagen, arbetstillfällen etc.

Föreningarna avser nu att genomföra protester om inte regeringen ändrar sitt ställningstagande.

Kritiken gentemot den spanska regeringen är gedigen. Man anser att regeringens totala inaktivitet är ”skamlig”.

Samtidigt har man svårt att förstå regeringens inställning. Från Madrid hänvisar man till EU, vilket inte riktigt stämmer, då flera länder som kräver tester vid inresa accepterar antigen testen.

Dessutom har EU själva uttryckt sig positivt för användandet av denna snabba och relativt billiga sätt att testa.

Från den kanariska regeringens håll säger man att man intensifierat diskussionerna med Madrid och att man inte utesluter att ”ta beslut” under mötet man har på torsdag. I artikeln framgår det dock inte vad dessa ”beslut” skulle kunna innebära.

Till slut skall man inte glömma att Kanarieöarna införde ett krav på en test – PCR eller antigen – för alla personer som skall checka in på hotell och lägenheter. Detta krav trädde i kraft drygt 14 dagar före centralregeringens krav om PCR test.
(Canarias7)