Under natten till onsdagen har 300 flyktingar tagits omhand från 11 olika båtar. Enligt uppgifter har dessa flyktingar delats upp mellan lägren på Lanzarote och i staden Arguineguin på Gran Canaria. En av flyktingarna hade avlidit under färden över havet.

En annan båt krockade med några stenar och välte när de närmade sig byn Orzola på Lanzarote under tisdagskvällen. Hamnen i byn är svår och ta sig in i om man inte känner till de olika klippor som omger kanalen in i hamnen, vilket styrman på båten naturligtvis inte hade kunskaper om. Vilket ledde till tragiska omständigheter. Man tror att det fanns ungefär 35 personer ombord, av vilka 28 personer räddats och 8 personer är bekräftade döda.

Myndigheterna i Madrid har under de senaste dygnen sagt att man för tillfället inte skall sända flyktingar till spanska fastlandet utan att det skall byggas flyktingförläggningar där de ankommande skall omhändertas fram till dess de kan flygas tillbaka till sina hemländer.

Hamn Orzola

Orzola hamn på dagen

Hela den kanariska regeringen var helt överens om att detta besked är oacceptabelt. Presidenten och representanterna från samtliga partier konstaterar att om det är Madrids och Europas mening att alla flyktingar skall stanna på Kanarieöarna så kommer regeringen och övriga partier att bli en klar motståndare.

(Canarias7)