Den spanska regeringen arbetar för att ta fram rekommendationer för firandet av jul och nyår. Innan dessa träder i kraft skall de stämmas av med ledarna för de olika regionerna i landet.

Myndigheterna ser mycket allvarligt på smittorisken vid firandet av jul och nyårshelgerna.

Först och främst handlar det om de luncher och middagar som företagen anordnar för sina anställda. Här rekommenderar regeringen att antal personer skall begränsas till maximalt sex personer och att man, om dessa luncher eller middagar genomförs, håller till utomhus om möjligt.

Återförening av familjer under helgerna innebär också en stor risk för smitta. Egentligen föreslår man att man skall undgå resor mellan de olika regionerna, även om de inte förbjuds. Kanarieöarna har, som vi skrivit om tidigare, planerat att betala PCR tester för de som återvänder från fastlandet för att fira jul och nyår med sin familj. Om inte maximal försiktighet beaktas är risken stor att de mycket mer drabbade områdena på fastlandet, kan göra att smittan kraftigt kan komma att öka på öarna.

Vidare föreslår man att maximalt antal deltagare vid middagarna och festligheterna vid helgerna skall vara 6 personer oavsett om det bara handlar om familjemedlemmar. Man rekommenderar vidare att man bara genomför dessa arrangemang med dem man bor tillsammans med.

Givetvis är detta restriktioner som är mycket svåra att genomföra, men som ändå måste framföras för att begränsa smittan som annars kan skapa väldigt stora problem. 
(Canarias7)

JulGC