Det är länge sedan det blev obligatoriskt att bära ansiktsmask på Kanarieöarna. Visserligen dröjde det något längre här än på andra håll i Spanien innan denna norm trädde i kraft, men sedan dess har ingen kunnat undgå att få med sig att kravet finns.

Trots det så bötfällde polisen i Las Palmas 465 personer vid sina kontroller under fredag och lördagsnattens kontroller. Ytterligare nästan 200 personer stoppades och registrerades, men slapp böter.

Likaså är det förbjudet med så kallade ”botellones”, det vill säga träffar på allmän plats där man festar och dricker alkohol. Trots detta fick polisen rycka ut och stoppa 23 botellones i Las Palmas under helgen. 49 personer anmäldes för alkoholförtäring på allmän plats och ytterligare 11 personer för drogmissbruk.

Myndigheterna på öarna är oroliga för vad kommande helger skall innebära för spridandet av viruset. Därför har man utarbetat en plan med fler och större kontroller på utvalda platser under hela perioden fram till trettondagen. I Spanien är den 6 och den 8 december också helgdagar vilket betyder en långhelg. Och långhelger betyder större risk för smitta… Och därefter kommer jul, nyår och Reyes – trettondagshelgen med mycket fester och stora familjesammankomster…
(Canarias7, Dag&Natt)

Man korsa gatan