Idag, måndag 23.11, träder en lag i kraft som kräver ett negativt PCR test från alla internationella besökare som anländer med flyg eller båt. Kravet gäller medborgare från de länder som anses vara risk-länder.

Förhoppningen för turismens kanarieöar är att centralregeringen i Madrid ändra kriterier och också godkänner en antigen test, något som ännu inte skett.

Alla parter involverade i turismen är mycket oroliga för att PCR kravet kommer att ta död på den lilla turism som ännu finns till öarna.

Testen är svår att genomföra på många håll och dess pris kan i vissa fall liknas med priset för hela resan…

De som inte har med sig detta negativa PCR test – som dessutom inte får vara äldre än 72 timmar – får snabbtesta sig vid inresa i Spanien. Dessutom kommer böter att utfärdas.

De kanariska myndigheterna har samtidigt tagit ett beslut om att erbjuda alla som bor på Kanarieöarna, men som vistas på annat håll i Spanien, en gratis PCR test. Detta erbjudande gäller för de som avser att återvända till öarna för att fira jul och nyårshelgen. Testen är frivillig, men som hälsochefen på öarna säger så borde det vara en självklarhet att testa sig innan man reser hem från ett område med högre smitta än Kanarieöarna.

De som inte vill, hinner eller kan testa sig redan vid avresa från fastlandet kommer att få möjlighet att göra det gratis vid ankomst till Kanarieöarna. 
(Canarias7, Dag&Natt)

Skylt om test