Under fjolåret slog onlinehandeln alla tidigare rekord och uppskattades om fatta nästan 50.000 miljoner euros, vilket i sin tur utgjorde ungefär 5% av den totala detaljhandeln i Spanien.

Den andelen kom att växa kraftigt under nerstängningen i mars, april och maj. Då utgjorde näthandeln ungefär 25% av detaljhandeln enligt Banco de Espana.

När folk sedan fick börja röra på sig minskade denna procentsats, men på en betydligt högre nivå än före pandemin. Nu ligger den på ungefär 15%.

Men många spanjorer är oroliga inför kommande jul. I en undersökning säger sig 40% av spanjorerna inte ha råd att spendera extra pengar till julen. Man föredrar att spara det man kan för att kunna möta eventualiteter som kan dyka upp främst i form av arbetslöshet.

27% av spanjorerna säger sig bara komma att handla det mest nödvändiga och 20% säger att anledningen till att de kommer att handla mindre är för att spara mer.

Ungdomen spås handla mest, men 52% av handeln kommer att handla om nödvändigheter snarare än vanliga julklappar.

Black Friday på fredag blir lite av starten på julhandeln och kommer förmodligen att visa hur handeln kommer att bli från nu och fram till trettondagen, Dia de Reyes, då de flesta spanjorerna delar ut sina klappar. 
(Canarias7)

Dator