Redan nu, sedan i lördags den 14 november, så krävs ett negativt test för att kunna checka in på sitt hotell eller i sin lägenhet på Kanarieöarna. Denna test får inte vara äldre än 72 timmar, men kan vara av typen antigen (snabbtest) eller PCR.

Från nästa måndag, den 23 november, har emellertid Spaniens regering beslutat att ett PCR prov – negativt – krävs för att få komma in i landet. Än så länge duger inte ett antigen test.

Beslutet har skapat irritation och skepsis inom turismen.

Myndigheterna på Kanarieöarna med öarnas president i spetsen, har ända sedan beslutet togs jobbat intensivt för att få Madrid att förstå konsekvenserna och problemen kring detta beslut.

Chefen för researrangören TUI har samma tankar. Kravet om en PCR test kommer enligt honom att försvåra för turismen. Bolaget säger sig fortfarande räkna med att genomföra undefär 75% av de planerade resorna under vintersäsongen. Men förutsatt att beslutet från Madrid förändras till att också gälla antigen tester.

Från många håll för man fram problemet med det höga priset för PCR testen. I förhållande till resans pris skulle denna test innebära en mycket hög procentuell höjning av priset. Dessutom, precis om TUI chefen säger, så är det svårt att få genomföra PCR testen i många länder. Dessa tester används främst vid sjukdomsfall och ofta finns inte kapacitet för att använda systemet ”bara” för dem som skall resa. 
(Canarias7)

Ankommande