Sportflygplatsen på södra Gran Canaria ligger alldeles bredvid Bahia Feliz. Klubben som driver flygplatsen kunde summera sina första 50 år i juni, något som dock passerade omärkt förbi.

Sportflygplatsen har levt i en tuff miljö de senaste åren. De cirka 140 medlemmarna är sedan mer än ett år tillbaka befriade från att betala sina avgifter. De sju flygplan som klubben hade som mest står på marken, då inget av dem är flygdugligt per idag.

Men ett gäng entusiaster anmälde sig frivilligt vid senaste mötet och bildade den nya styrelsen.

DC7 planet

Planet som står vid infarten till Bahia Feliz
(läs om dc-7 planet)

Under ledning av en av de två kvinnor som finns bland medlemmarna, Maria del Pino Reyes Yanez, så skall det blir ordning på grejorna igen.

Avsikten är att ha ett av flygplanen i luften igen innan jul och ytterligare två under vintern. Föreningen har för avsikt att få både app och hemsida på plats, samt att bjuda in allmänheten på öppna dagar och liknande för att få igång intresset igen.

Klubben som sådan firar 70 års jubileum under 2021. Det var hangarer och den 800 meter långa start och landningsbanan som firade 50 års jubileum i somras.

Marken lånades ut kostnadsfritt under 50 år av familjen som populärt går under namnet banangreven, det vill säga familjen Condado de la Vega Grande ( familjen Vega de La Conde) . Sålunda gick detta gratis lånet ut nu i somras och en hyra måste numera betalas.

Vid sportflygplatsen finns också en restauranganläggning och en hastighetsbana för bilar och motorcyklar. Dessa installationer tillhör emellertid inte klubben.

Det flygplan som pryder infarten till sportflygplatsen är en gammal Douglas DC-7  som donerades till klubben av det före detta chartersällskapet Spantax. Innan flygplanet hamnade hos Spantax så tillhörde det under en period SAS som använde det för sina långflygningar över Atlanten…
(Canarias7, Dag&Natt)

Landningsbana