De generella förstasides nyheterna denna måndag handlar ånyo om flyktingproblemet på Kanarieöarna. Som inte tycks ha något slut.

Regeringen lägger fram förslag och påstår att hamnen i Arguineguin snart kan tömmas på flyktingar då andra förläggningar, de flesta hotell, men även tomma militärförläggningar, kommer att iordningställas.

Under gårdagen skrev vi om vad företagarföreningen för hotell och turism skrev till regeringen, ett tufft, hårt och rakt brev med ett innehåll som krävde humanitärt omhändertagande av flyktingarna och ett boende som inte bör ske på hotellanläggningar.

Under helgen har ytterligare 1.347 flyktingar ankommit till öarna. De flesta till Gran Canaria. Det innebär att antalet flyktingar under året nu uppgår till över 17.000, vilket innebär att antalet mer än fördubblats under den sista månaden. Den 15 oktober var antalet flyktingar drygt 8.000.

Tältlägret i hamnen i Arguineguin fortsätter att vara kraftigt överbelastat. Trots löften om det motsatta, så meddelar Röda Korset att det för tillfället bor 1.955 flyktingar i lägret. De allra flesta män, men också 33 minderåriga och 10 kvinnor.

För tillfället bor mer än 6.000 flyktingar på olika hotell och lägenheter runt om på ö-gruppen.
(Canarias7)

Gummibåt fraktas