Den spanska regeringens beslut att kräva en PCR test av alla ankommande till landet från och med den 23 november har skapat intensiva diskussioner på många håll.

Från myndigheterna på Gran Canaria – El Cabildo – hävdas att beslutet att kräva en PCR test är ”vansinnigt”. Dels på grund av svårigheterna att få gjort en sådan test på många håll i Europa och dels för priset som är alldeles för högt, vilket kommer att göra att de som önskar att resa till Spanien kommer att låta bli resan på grund av det höga priset för testen.

På samma sätt uttalar sig de 4 olika företagarföreningarna för hotell och turism på de största öarna på arkipelagen.

Samtliga 4 föreningar har svårt att förstå varför centralregeringen valt att bara acceptera PCR testen, som i och för sig är den enda testen som är godkänd av EU. Däremot är antigen testen – eller snabbtesten – godkänd i Spanien, och det är ju inresa i Spanien det hela handlar om.

Försöken att få igång turismen i någon mån kommer klart att försvåras om centralregeringen står fast vid sitt beslut.

Från igår, lördag, gäller de kanariska reglerna att hotell och lägenhetskomplex måste begära en negativ test för att kunna checka in sina gäster. Testen skall maximalt vara 72 timmar gammal.

Kanarieöarna har sedan länge gått först i raden för att begära tester för ankommande för att på så sätt minimisera smittorisken. Men samtidigt kan man inte förstå det krav om enbart PCR som regeringen i Madrid beslutat om.

Till sist vill man från alla 4 företagarföreningarna att det förtydligas vad som egentligen gäller nu när båda lagarna kommer att träda i kraft. 
(Maspalomasahora)

Testar person