Från och med imorgon, lördag 14.11, krävs ett negativt Covid-19 test för att hotell och lägenhets receptioner skall få checka in sina gäster. Denna test får vara högst 72 timmar gammal, men kan vara en PCR test eller en så kallad ”snabbtest” (antigentest). De gäster som anländer till receptionen utan denna test kan få ett uppskov om man säger sig vara villig att genomföra testen här på Kanarieöarna. Testen betalas av gästen, som fram till definitivt, negativt svar föreligger inte får lämna sitt boende.

För att krångla till det lite ytterligare så har nu den spanska regeringen infört ett krav på att alla som reser in i landet från och med den 23.11 måste kunna uppvisa ett negativt PCR test.

Turistsektorn på Kanarieöarna tillsammans med de lokala myndigheterna opponerar sig emot detta då man menar att detta kommer att hämma turismen på grund av det höga pris som är satt för PCR tester och för att det är svårt att få en sådan test på många håll.

Presidenten på öarna tillsammans med turistchefen för nu diskussioner med centralregeringen i Madrid och man hoppas på att den nya lagen skall förändras så att de snabba, billigare testerna också skall vara godkända från den 23 november.

Den spanska utrikesministerna uttalade dessutom idag att de spanska myndigheterna bett flygbolagen om hjälp att kontrollera att deras passagerare har korrekt PCR test. Detta är dock inte ett krav. Kravet ligger på den ankommande resenären. Skulle man komma till gränsen utan giltig test hotar böter – som enligt tidningen Canarias7 – kan uppgå till hela 6.000 euros. Dessutom, vid sidan av att vara tvungen att betala böterna är man också tvungen att genomgå PCR testen…

Vi återkommer när mer information föreligger. 
(Canarias7, Dag&Natt)