Situationen i hamnen i Arguineguin är mycket ansträngd. Flyktingströmmen mot Kanarieöarna tycks inte sina, och ständigt rapporteras nya farkoster anlända med flera flyktingar.

Hjälpen från det spanska fastlandet eller från övriga Europa låter vänta på sig, och under tiden måste lösningar hittas lokalt.

Ett läger för de nyanlända håller på att färdigställas strax utanför Las Palmas i ”Barranco Seco”. Lägret, skall enligt media ha plats för cirka 800 flyktingar.

Men ytterligare hjälp behövs, varför myndigheterna inte tvekar när det gäller att använda tomma hotell och lägenhetskomplex. De står i sin tur tomma på grund av Coronakrisen och den nästan obefintliga turism som finns på öarna för tillfället.

Senast ut är hotell Waikiki i Playa del Ingles, som stängde sina dörrar för turismen den 11 november, men som i princip samtidigt öppnade dem för att vara behjälpliga med den stora flyktingström som Gran Canaria upplever just nu.

Ledningen för hotellet uttalar sig just så. Den normala turism som håller industrin igång har avstannat, och hotellet vill gärna ställa upp av medmänskliga skäl. Att hålla öppet för dem som behöverr tak över huvudet är ju trots allt grundtanken för alla hotell.

Hotell Waikiki drivs av det norska bolaget Servatur. 
(Canarias7)

Hotewl Waikiki