Nu på lördag, den 14 november, träder den nya, kanariska lagen i kraft. Lagen som säger att alla som vill checka in på ett hotell, i en lägenhet eller liknande måste kunna presentera ett negativt Corona test som maximalt är 72 timmar gammalt.

För personer som bor privat blir detta således inget tvång. Detta kan tyckas konstigt, men har sin enkla förklaring i att de kanariska myndigheterna inte har mandat för att kräva att alla inresande till ön måste visa upp ett sådant test. För att ett sådant system skall bli verklighet så krävs ett beslut i Madrid – eller Bryssel.

Men Kanarieöarna menade att man var tvungen att hitta någon form för säkerhet för att begränsa risken för spridning av viruset genom de som besöker ön. Man hittade lösningen i den lokala lagstiftningen, som med någon liten ändring kunde göras om så att människor som checkar in på hotell eller liknande måste ha testen.

I går fattade så centralregeringen beslutet att alla som kommer från riskzoner runt om i Europa måste visa upp ett negativt test…. Det vill säga det som myndigheterna på Kanarieöarna länge försökt få igenom hos regeringen i Madrid utan att lyckas… Denna, nya lag, träder i kraft från den 23 november.

Utan att ha fått någon bekräftelse ännu så verkar det då som om den kanariska lagen bara kommer att gälla från den 14.11 – 23.11. Vi får återkomma när klarhet föreligger.

Totalt gäller för tillfället att personer från 28 länder inom EU/EES tvingas visa upp test vid ankomst. Det gäller bland annat Sverige och Danmark. Dessutom Norge med undantag för ett 10 tal regioner i landet. 
(Canarias7)

Test på person