Ungefär 2.000 flyktingar befinner sig i tältlägret i hamnen i Arguineguin. Detta efter en helg då 2.500 flyktingar ankom till öarna på bara tre dagar.

Situationen i hamnen är ohållbar. En del av flyktingarna, som egentligen bara borde finnas i detta första omhändertagande under maximalt 72 timmar, har spenderat 15 dagar i hamnen. Enligt borgmästaren i Mogan kommun finns det drygt 50 Corona smittade personer bland flyktingarna i hamnen.

Det finns ingen möjlighet att klara av de normer som gäller, vare sig när det handlar om minimiavstånd eller hygieniska minimikrav.

Både Röda Korset och polisen saknar både personal och material för att klara av situationen.

Presidenten på Kanarieöarna ber om hjälp. Såväl från regeringen i Madrid som från övriga medlemsländer i Europa. Han påminner om att Kanarieöarna är lika mycket Europa som Paris och Madrid, och ber alla axla sitt ansvar.

Vidare annonserar han att landets president, Pedro Sanchez, har aviserat sin ankomst till öarna, även om det per idag inte är bestämt exakt när. Enligt den regionala presidenten har de bägge täta kontakter och är bägge oerhört oroade av situationen.

Under gårdagen ankom ytterligare 269 flyktingar till öarna, samtidigt som de första flyktingarna som utvisats sändes tillbaka till Mauritanien – dock bara 22 personer.
(Canarias7)

Tältläger