De senaste dagarnas goda nyheter beträffande Coronavaccinet har förändrat den spanska regeringens planering inför vintern och våren.

Tidigare har man sagt att inte förrän till våren kan någon större vaccinering komma igång. Nu menar man att Pfizers vaccin kan finnas på plats i Spanien redan i slutet av året eller senast i början av 2021.

Landets hälsominister gick ännu längre när han 

Salvador Illa

Hälsominister Salvador Illa

konstaterade att hans avdelning räknar med att ha tillgång till 20 miljoner doser av detta vaccin under januari månad. Detta skulle innebära att 10 miljoner spanjorer skulle kunna vaccineras tidigt under nästa år. Varje vaccinering med detta vaccin kräver 2 injektioner.

Han fortsatte med sina optimistiska bedömningar genom att konstatera att majoriteten av spanjorer förmodligen kan vara vaccinerade i maj nästa år.

Dessutom är inte Pfizers vaccin det enda som beräknas komma till landet, då Spanien också kommer att få sin tilldelning av de vaccin som köps in centralt av EU.

På frågan om vilka grupper som kommer att få företräde till vaccinet, svarade ministern att det kommer att vara ett beslut som tas av hälsomyndigheterna i varje region i landet. Men det troliga är att äldre och sjuka tillsammans med sjukhuspersonal kommer att prioriteras.

En nyligen presenterad undersökning visar att bara 13% av spanjorerna är intresserade av att vaccinera sig så fort ett vaccin finns tillgängligt. Tre månader efter lanseringen av ett vaccin skulle 38% av befolkningen vara intresserade av en vaccinering, men de flesta vill vänta ett år innan man vaccinerar sig. De flesta uppger att de är oroade av hur snabbt vaccinet tagits fram.
(Canarias7, La Provincia)

Vaccin Pfizer