Myndigheterna på Kanarieöarna jobbar redan intensivt med att planera inför julen. Helgerna som är här inom kort innebär en stor risk när det gäller spridningen av Coronaviruset. Helgerna innebär företagsluncher, fester med familjer och vänner. Mycket folk i butiker och på kollektiva transportmedel.

Efter att ha facit från en liknande period under augusti och som resulterade i kraftigt stigande smittotal, ser myndigheterna väldigt allvarligt på helgerna som skall komma.

Redan nu har man beslutat att PCR testa de personer som återvänder till öarna för det traditionella jul och nyårsfirandet. Framför allt rör det sig om de som studerar på fastlandet. Redan nu håller man på att utse de center där denna grupp skall kunna testa sig innan resa till öarna. De som inte kan eller hinner testa sig innan resan kommer att testas omedelbart efter ankomst till öarna.

Vidare studerar man alternativet att dra ner på det maxantal personer som skall få samlas kring bord på barer och restauranger. Detta max antal är nu 10 personer, men man avser att sänka detta inför helgerna.

Till slut förs det samtal med alla berörda parter för att säkerställa handeln och transporterna inför helgerna. Enligt de ansvarig hoppas man att alla dessa nya regler skall vara på plats redan i början – mitten av december.
(Canarias7)

Triana gatan