De kanariska myndigheterna har tagit beslutet att testa alla kanariska studenter som studerar utanför öarna.

Kontrollen görs på de som har för avsikt att resa hem till öarna över jul och nyår. Man bedömer risken som relativt stor för att smittan skall få ny fart när alla dessa personer återvänder – ofta från områden som är betydligt mer utsatta än Kanarieöarna.

Under augusti månad, som är den spanska ”semestermånaden” skedde något liknande. Många återvände till öarna för att umgås med familjer och vänner. Resultatet känner vi. Viruset fick nytt liv och Kanarieöarna gick från att vara nästan smittofritt till att få ett rejält utbrott. Detta utbrott har nu stävjats och målsättningen från myndigheterna är givetvis att det inte skall upprepas.

Under onsdagen rapporterades 124 nya fall av Coronaviruset på ö-gruppen. Det innebär att det nu finns 5.334 aktiva fall på öarna.

Totalt 38 personer vårdas intensivt och ytterligare 191 vårdas på vanlig avdelning på sjukhusen. Resten av de smittade finns i sina hem.

Smittokvoten per 100.000 invånare under 7 dagar är nu 36,92 på hela ö-gruppen.

Gran Canaria fick 28 nya smittade under gårdagen, medan Tenerife, där problemet för tillfället är som störst, rapporterade 83 nya fall.

De små öarna La Gomera, La Palma och El Hierro registrerade inga nya fall under onsdagen.
(Canarias7, Dag&Natt)

Se statistik ö per ö, klicka på bilden:

Statistik Sida