September månad blev inte något positivt för öarna. Den internationella turismen sjönk med 90,3% under månaden.

Därmed kan vi räkna ihop årets första nio månader. Kanarieöarna har då mottagit 3.282.832 utländska turister, vilket är en försämring med 66% jämfört med året innan.

På samma sätt sjönk intäkterna från turisterna under september. Även här beräknar man att minskningen var 90%.

För Spanien som helhet var siffrorna liknande. Både antalet utrikes turister och deras spenderande sjönk med ungefär 90%.

Under september var Frankrike det främsta turistlandet att besöka Spanien. Tidigare har både Tyskland och Storbritannien varit före Frankrike. Fransmännen utgjorde nu drygt 34% av alla utländska besökare.

Storbritannien minskade från 2,1 miljoner besökare 2019 till knappt 162.000 under 2020. Tyskland minskade från 1,26 miljoner till drygt 90.000…

För årets nio första månader och gällande Spanien i sin helhet, placerade sig även där Frankrike på förstaplatsen. Därefter Storbritannien och Tyskland. Samtliga med stora minskningar jämfört med året innan.

Ungefär en fjärdedel av de som besökte Spanien under september valde Katalonien. Valenciaregionen och Andalucia följde.

Som nämnt var minskningen under september 90,3% på Kanarieöarna, men ännu värre var det i Madrid där besöken minskade med 92,8% och på Balearerna, ögruppen dit bland annat Mallora, Menorca och Ibiza här, minskade det med hela 94,1%. 
(La Provincia)

Turistas maspalomas