Kanarieöarna har fattat beslut om att alla besökare som kommer till öarna måste uppvisa ett negativt Covid-19 test innan man kan checka in på sitt boende.

Myndigheterna på öarna har länge velat att dessa tester skulle behövas redan på flygplatsen, det vill säga att gästen skulle skaffa den i hemlandet innan resan till öarna. Detta krav har emellertid inte den kanariska regeringen kunnat besluta om, då det ligger utanför deras rättigheter.

Enligt ett utskick från myndigheterna kan de nya reglerna sammanfattas enligt följande.

”För att tillgodose en säker och kvalitativt bra vistelse och för att värna om öarnas låga smittospridning, så måste du:

Visa upp ett intyg som intygar att du har testat negativt för COVID-19. Intyget visas i receptionen vid incheckning.

  • Testen måste ha tagits under de senaste 72 timmarna av en officiell instans i ditt hemland eller i EU. Det är provtagningstid och datum som räknas, inte när man fick resultatet.
  • Intyget är obligatoriskt för alla som är äldre än 6 år och som skall bo på något av hotellen/lägenhetshotellen på Kanarieöarna.
  • Intyget kan visas upp digitalt eller på en papperskopia.
  • Intyget måste innehålla datum och tid då testen togs, vem som genomförde testen,samt var testen togs. 
  • Testen måste vara negativ.

Detta intyg krävs inte för besökare som kan visa (i form av resedokument) att de har befunnit sig på Kanarieöarna i 15 dagar före incheckningen eller för bosatta på Kanarieöarna som förklarar att de inte varit borta från öarna 15 dagar före ankomsten till hotellet där de skall checka in. Ingen av dessa grupper får ha haft några symtom på COVID-19 under den tiden.

Hotellen är bundna att respektera dessa regler och kan inte checka in gäster utan intyg.

Undantag kan göras om gästen säger sig vara villig att ta testen. Information kommer då att ges till gästen om närmaste plats där testen kan tas. Då kan du får checka in under tiden du väntar på svar. Du får inte lämna din lägenhet under väntetiden.” Testet betalas av gästen.

Alla gäster rekommenderas å det starkaste att ladda ner och att hålla RADAR COVID-appen för smittavisering aktiverad på sin mobil under vistelsen på öarna och under 15 dagarna efter avresan från öarna.
(Gobierno de Canarias, Dag&Natt)

Ankommande