Kanarieöarna har lyckats stävja Coronasmittan riktigt bra. Smittokvoten, som i början av september var 193,09 fall per 100.000 invånare under 14 dagar, har sjunkit till den lägsta i hela Spanien. Sista nytt var att kvoten nu är nere i 78,67 fall under 2 veckor per 100.000 invånare.

I och med att smittan avtagit har också flera länder lättat på sina restriktioner gentemot öarna. Såtillvida har både tyskar och engelsmän lättat på kravet om karantän efter återkomst från Kanarieöarna.

Samtidigt har öarna jobbat hårt för att höja säkerheten för alla parter. Trots en avig inställning från centralregeringen i Madrid hittade man en lösning för att gäster som anländer ön måste kunna visa upp ett färskt (72 timmar) och negativt Coronaprov. Ja, egentligen är det inte för att kunna anlända ön som man måste ha intyget, utan för att kunna checka in på sitt hotell. Denna nya regel börjar gälla från helgen den 14 november.

Med förhoppningar om att till viss del kunna rädda vintersäsongen känns det därför extra trist att kunna konstatera ännu en motgång. Storbritannien stängs ner till stora delar och resandet från landet ställs in eller sätts på sparlåga. Åt samma håll drar det i Tyskland, som aktivt går ut och ber sina medborgare att inte resa. Ytterligare restriktioner i landet är också att vänta.

Sålunda återstår idag i princip bara Nederländerna och Sverige som har öppet för resor till och från Kanarieöarna. 
(La Provincia, Dag&Natt)

Staplar stolar