På flera håll i Spanien har protester genomförts mot de restriktioner som införts av olika myndigheter för att stävja spridandet av Coronaviruset.

Protesterna har på flera håll varit våldsamma och såväl personskador som materiella skador har registrerats.

Landets president, Pedro Sanchez, har via sitt Twitter konto konstaterat att detta beteende är helt

Protester

oacceptabelt. Han manar till medborgarnas ansvar, sammanhållning och uppoffring, vilket är det enda sättet vi kan besegra pandemin.

Barcelona, Bilbao, Burgos, Santander, Sevilla, Valencia och Zaragoza är några av de städer där upplopp skett de senaste dygnen. Värst har det varit i Barcelona där 30 personer skadades i fredags vid sammandrabbningar mellan polis och de som protesterade. I Madrid anhölls 32 personer under natten efter att de försökt stänga av en av huvudgatorna i huvudstaden genom att bränna sopcontainers och bilda barrikader.

Det är oklart vilka som ligger bakom dessa våldsamma protester är inte helt klart. Enligt polisen är det förmodligen en blandning av vissa extrema, politiska grupper, och företagare som taxi och bar restauranger, som blivit hårt drabbade av åtgärderna. Dessutom förekommer givetvis de grupper som generellt är emot alla åtgärder mot Coronaviruset.

I samband med protesterna har också butiker brutits upp och tömts.

Vi upprepar att Kanarieöarna är den enda regionen i Spanien som inte tvingats införa nya, hårda restriktioner såsom utegångsförbud nattetid. Anledningen är att öarna har en sjunkande smittokvot och redovisar per idag väldigt bra siffror.
(Canarias7)
Se video nedan: