Trick or treat! Utklädning och fest! Javisst, så skall det vara – under normala omständigheter! Dock inte i år!

Myndigheterna på Kanarieöarna är mycket klara med att vi alla måste bidra med respekt för de normer som gäller för att kunna fortsätta att njuta av den positiva situation som öarna har för tillfället.

Hälsochef Blas Trujillo förklarar det enkelt och rakt när han säger att ”det är personerna på öarna som är ansvariga för att inte spridningen ökar. Det finns vare sig polis eller lagar som är mer effektiva”.

Reglerna är klara och säger att man inte får samlas mer än 10 personer utan att ha tillstånd för det. Undantaget är vissa kulturella och idrottsliga evenemang som redan fått ett ok från myndigheterna.

På de sociala medierna har man uppmärksammat inbjudningar till flera dussin privata fester som skall hållas på öarna. Polisen kommer emellertid inte att vara nådig mot de som arrangerar och inte heller de som deltar i dessa fester. Samtliga kommer att bötfällas.

Kanarieöarnas hälsa och ekonomi står på spel, säger Anselmo Pestana, som representerar centralregeringen i Madrid på öarna.

Vi måste vara väldigt strikta när det gäller kontrollerna eftersom festerna kan vara tillräckligt för att sätta igång en ny smittovåg, vilket vore katastrofalt, avslutar hälsochefen
(Canarias7)

Läs mer om Haloween på kanarieöarna: finaos

Blas Trujillo