Den 21 juni öppnade Spanien sina gränser. Samma dag blev det också möjligt att resa fritt inom landet.

Och denna öppning har utnyttjats kraftigt av kanarierna. I år väljer man bort utlandssemestern eller resan till fastlandet. Istället väljer man att semestra på de egna öarna. Detta innebär att den lokala och regionala turismen är den som ser till att hotellen har någon beläggning.

Ungefär hälften av alla hotell på Kanarieöarna uppges ha öppnat. Man tror att man uppnår en beläggningsprocent på 60 under augusti. Augusti är ju semestermånaden i landet, och vanliga år, när de lokala, regionala och nationella turisterna blandas med de internationella brukar det betyda fullbokat.

Så dock inte i år.

Vid sidan av spanjorerna själva så hittar vi en del tyska turister på öarna. Tyskland har rekommenderat att inte resa till vissa regioner i Spanien, men valt att hålla Kanarieöarna öppna.

Sverige är ett annat land som inte har några restriktioner vare sig vid utresa eller hemresa gällande Spanien. Men till Kanarieöarna finns inga direktflyg – möjligtvis om någon researrangör så smått börjar komma igång. Både SAS och Norwegian har valt att inte börja programmera flygningar från Sverige till Kanarieöarna förrän i oktober – av någon anledning.

(Canarias7)