Igår sammankallade en förening så många husbilar som möjigt på parkeringsplatsen vid varuhuset ”Alcampo” strax söder om Las Palmas. Karavanen skall ta dem till kommunen Mogan.

Enligt arrangörerna är inte avsikten att störa eller få trafiken att flyta saktare, utan enda anledningen är att ”vi vill bli sedda”.

Husbilsägarna klagar på att de inte har tillräckligt med servicestationer runt om på ön. Dessutom riktas skarp kritik mot kommunen Mogan där ett förbud införts mot parkering av dessa bilar. Totalt lär det skall finnas ungefär 10.000 husbilar – bara på Gran Canaria.

Karavanen slutade just i Mogan, men som initiativtagarna själva säger så kommer de inte att avsluta med en lunch i den kommunen, då de riskerar att bli bötfällda, vilket skulle göra lunch notan onödigt dyr.

Andra kommuner är mer generösa och Arucas förs fram som ett mönsterexempel från husbilsägarna. Man menar att man enligt lag har samma rättigheter att parkera som vilken som helst personbil, men att olika kommuner infört egna regler gällande detta.

I San Bartolome de Tirajana, Playa del Ingles, San 

Agustin, etc, infördes ett förbud mot uppställande av husbilar för några år sedan. Det vill säga att parkera över dagen skulle vara ok, men inte att sova över eller campa på de vanliga parkeringsplatserna.

Och visst tycker vi att det är trist när husbilarna parkerar i första linjen vid stranden och stannar där från torsdag kväll till söndag. Visst skall det finnas en service åt alla, men att göra campingplats av de allmäna parkeringarna kan inte vara riktigt rätt…?