Den spanska diktatorn Francisco Franco drev Spanien med järnhand i perioden 1936 och fram till sin död den 20 november 1975.

Franco begravdes sedan i ”Valle de los Caidos”, en katolsk kyrka norr om Madrid där ett stort antal offer från inbördeskriget tidigare begravts. Begravningsplatsen hedras med ett 150 meter högt kors, och besöks av en stor mängd människor varje dag.

Många människor har länge haft synpunkter på det sätt som Franco styrde landet, och kraven växte för att han skulle forslas bort från ”Valle de los Caidos” till en annan begravningsplats. Något som också regeringen beslutade om så sent som de 15 februari 2019. Själva flyttningen av Francos kropp ägde så rum den 24 oktober i fjol. Sedan rykten börjat cirkulera om den eventuella flyttningen så ökade antalet besökare till kyrkan med drygt det dubbla…

Nu är Franco begravd vid sidan av sin fru, Carmen Polo, på kyrkogården Mingorrubio.

Men flera organisationer överklagade beslutet och genomförandet av flytten av kroppen. Nu har emellertid högsta domstolen satt ner foten och konstaterat att allt gått riktigt till.

Läs mer om Valle de los Caidos

”Valle de los Caidos”