Kiosken är på plats. Vatten, avlopp och ström har dragits fram och slutinspektionen inför öppningen är planerad till vilken dag som helst… Ja, det handlar om den nya strandbaren på stranden Las Burras i San Agustin.

Sedan uppförandet i april har känslorna svallat. Hos miljömänniskor då barens situation direkt på stranden kan diskuteras. Hos hotell och restauranger i närheten då baren givetvis skapar ytterligare konkurrens. Och hos några av de boende i närheten som tycker att kiosken kapar utsikten från deras lägenheter.

Men tillstånd är infriat och oavsett motiv, kan det tyckas svårt att få myndigheterna att gå tillbaka på det man gjort.

Men de som inte är överens ger sig inte. Nu visar det sig enligt tidningen Maspalomas Ahora, att ”Costas” dvs det ministerium i Madrid som värnar om landets kuster har rätt att dra tillbaka eller dra in givna tillstånd när som helst – och utan att behöva betala någon ersättning. Kraven för att de skall kunna göra så är bland annat om byggnationer eller liknande går ut över allmänhetens rätt till utnyttjande. En annan anledning till att dra in tillståndet kan vara om man bedömer att havet kan nå byggnationen eller marken där bygget gjorts.

Nu väntar med andra ord förmodligen sega och långvariga rättsliga processer. Huruvida baren hinner öppna först är tveksamt. Det bästa är nog att ta med sig sin dryck och smörgås när man skall besöka stranden i sommar…