Vi har ju vant oss vid att alla evenemang blir inställda, varför man lyfter lite extra på ögonbrynen när vi läser om något som faktiskt kommer att bli av.

Vi talar i detta fall om segelevenemanget ARC – Atlantic Race for Cruisers. För 35 året kommer denna segelfest att genomföras enligt arrangörerna, World Cruising Club. Starter kommer att delas upp iår för att kunna möta de restriktioner och normer som gäller i och med Covid-19. Följaktligen kommer den första starten, ARC+, att ske den 8 november. Därefter startar ARC, grupp A den 15 november. Det är båtar som är mindre än 60 fot. Till slut, den 22 november startar ARC, grupp B där de större båtarna ingår. Varje grupp har ett maxantal på 90 båtar.

Det totala antalet båtar kommer således att i stort sett bibehållas, då det brukar handla om ungefär 200 båtar som lämnar Las Palmas hamn för att korsa Atlanten. På dessa båter finns ungefär 1.000 besättningsmän och kvinnor.

Normalt går båtarna i mål på ön Santa Lucia i västindien. Detta är emellertid inte helt klart inför årets evenemang. Viruset gör att arrangörerna eventuellt måste hitta alternativa hamnar, och det kan gott hända att man till slut tvingas använda flera olika hamnar för målgången.