Det är inte ens två veckor sedan vi lämnade den så kallade ”alarmperioden” som innehöll fyra olika faser. Från början var restriktionerna ordentliga och rörelsefriheten oerhört inskränkt. Vartefter vi gick från fas till fas så lättades det på förbuden och på normerna. Den 21 juni lämnade vi så ”alarmperioden” och gick in i det ”nya normala” – la nueva normalidad.

Uppblossandet av nya smittohärdar lät inte vänta på sig och per idag är det endast 3 spanska stater som inte registrerat återfall. Det handlar om Madrid – faktiskt! – La Rioja och Asturias. Om någon reagerar och undrar vad som skett på Kanarieöarna så handlar återfallet här om de båtflyktingar som omhändertagits efter ankomst till Fuerteventura. Inget egentligt ”återfall” alltså.

Idag finns återfall i 14 av de spanska staterna. Framför allt är det i Andalucia som uppblossningen frodats. All anledning till oro, men myndigheterna på samtliga platser där återfall upptäckts informerar om att allt är under kontroll.

Hälsomyndigheten lanserar nu en video på sociala medier som går ut på att påminna folk om att viruset fortfarande finns kvar – även om restriktionerna lättat.

”Tu no lo ves, pero sigue ahi” – det vill säga – ”du ser det inte, men det det finns fortfarande där” är en av huvudrubrikerna på den 1 minut och 10 sekunder långa videon.