Kanarieöarna har egentligen inga ormar. Men, sedan ett antal år, har den Kaliforniska snoken utbrett sig snabbt och kraftigt på Gran Canaria. Anledningen är att folk som haft ormar hemma har släppt ut dem, eller så har ormarna rymt.

Myndigheterna tillsätter varje år ordentligt med resurser för att begränsa antalet ormar. Man har redan konstaterat att en utrotning inte är möjlig. Dessa ormar har inga naturliga fiender, och frodas därmed fritt. Dessutom angriper de djur på Gran Canaria som kommer att hotas med utrotning, såsom vissa typer av ödlor.

Fram till 1 mars i år hade myndigheterna 10 personer anställda för att hålla koll på ormbeståndet. Sedan dess har man ökat bemanningen till 38 personer, som numera jobbar i tvåskift.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Fram till 27 juni i år har man fångat in 1.521 snokar, vilket kan jämföras med 643 vid samma tidpunkt i fjol.

Huvudområden där ormen utvecklats är Telde, Valsequillo, Santa Brigida, San Mateo och Las Palmas. Men man har på senare tid funnit exemplar ända ner till Montana la Data, i närheten av Palmitos Park.

Ansvarig person för orm jakterna uppskattar att man under året kommer att fånga in över 2.000 exemplar av snoken. Denna typ av kaliforniska snoken är inte giftig.