Positiva nyheter behövs alltid. Och inte minst nu, efter en lång tid med bara problem och tristess. Därför följer vi relativt intensivt utvecklingen av Coronaviruset på öarna. Det är helt klart att Kanarieöarna har haft tur och inte blivit lika drabbade som många andra platser i Spanien och Europa. Samtidigt har öarna gått igenom en riktigt tuff tid med näst intill total nedstängning.

I går, lördag, nådde öarna för första gången sedan virusutbrottet, fjorton dagar utan något dödsfall.

Sedan den 13 juni har vi klarat oss utan dödsfall! Antalet som anses ha dött på grund av viruset på arkipelagen stannar således tills vidare på 162 personer. Av dessa har 114 avlidit på Tenerife, 40 på Gran Canaria, 5 på Lanzarote och 3 på La Palma.

Öarna Fuerteventura, La Gomera, El Hierro och La Graciosa har klarat sig utan något dödsfall fram till dags dato.

Under de senaste 24 timmarna har endast ett fall av smittan registrerats. Lördagen avslutades med 29 aktva fall på Tenerife, 24 fall på Gran Canaria, 22 på Fuerteventura och Lanzarote 1 aktivt fall. Vi påminner om att Fuerteventura blivit utsatt för ”importerad” smitta från flyktingar som ankommit från Afrika. Dessa är alltså inte smittade på ön och har inte varit i kontakt med andra än dem som tog hand om dem vid ankomst – men de räknas med i statistiken.