Hotell Federationen på Tenerife har länge jobbat på ett projekt som skulle skapa ett kanariskt flygbolag. Första steget är nu taget genom en överenskommelse där federationen beslutat att skapa själva bolaget.

Främsta tanken är att flygbolaget skall garantera kommunikationerna mellan ö-gruppen och fastlandet. Men man är även öppen för att driva en eller flera linjer mellan Kanarieöarna och europa.

De bosatta på Kanarieöarna (och Balearerna) har sedan lång tid en subvention på flygningar mellan öarna och till första stoppet på fastlandet. Under lång tid var denna subvention 30%, men ändrades till 50%. För något år sedan höjdes den ytterligare, nu till 75%. En helt fantastisk rabatt med andra ord. Men från många håll framförs kritik för att flygbolagen bara utnyttjat denna subvention till att höja priserna på biljetterna – oavsett blev ju slutpriset rätt billigt med 75% rabatt.

Dessutom har man kunnat konstatera att flyget mellan öarna och fastlandet blir mer och mer monopoliserat. Först försvann Spanair. Nu har Norwegian slutat med dessa flygningar. Återstår RyanAir, Iberia och Air Europa. Sedan förra hösten sägs det att Iberia köper Air Europa, vilket gör att Ryan Air blir enda alternativet till ett verkligt monopol.

Så det finns flera anledningar till detta skapande av ett eget flygbolag. Förhoppningen från de som sitter i ledningen av ASHOTEL, hotellfederationen på Tenerife, hoppas att de första flygningarna skall vara igång om ”några månader”.