Det är snart en vecka sedan vi lämnade de så kallade ”alarmperioderna” och dess olika faser. Sedan i söndags är vi inne i ”la nueva normalidad”, det vill säga, det nya normala.

Därför är det lite extra positivt att smittan verkar hållas i schack. Enligt tidningen Canarias7 så är det nu 13 dagar sedan det senaste dödsfallet på öarna, varför siffran 162 omkomna fortsatt gäller.

Antalet smittade på Kanarieöarna uppgår nu till totalt 2.432 personer sedan den första smittade registrerades. Det var en tysk turist på den lilla ön La Gomera. Under det senaste dygnet har 2 smittade registrerats.

Smittohärden som drabbat ön Fuerteventura genom de flyktningar som kommit från El Aaiun, Sahara, uppges vara under kontroll. Det är på sin plats att säga att dessa flyktingar togs omhand redan ute till havs, varför de inte varit i kontakt med andra personer än de som tog hand om dem vid ankomst.

Endast en person ligger på sal på sjukhus. Två personer ligger fortfarande kvar på intensivvårdsavdelningar. Övriga 72 aktiva fall – inkluderade de omhändertagna flyktningarna – vårdas i hemmet