I samband med att rörelsefriheten återinfördes på Kanarieöarna efter diverse faser i ”alarmperioden” så kunde det konstateras att sanddynerna i Maspalomas hade mått mycket bra av att få vara i fred under några månader. En av öns tidningar konstaterade att dynerna återfått sitt ursprungliga utseende för första gången sedan turismens intrång på södra Gran Canaria…

I ett försök att bättre bevara dessa skyddade sanddyner tillsattes resurser från miljöministeriet och från den lokala polisen. Dessvärre kan det nu konstateras, bara en dryg månad senare, att en del människor vägrar att respektera normerna. Nio fall har anmälts för att ha rört sig på delar av sanddynerna som inte får beträdas. Andra har vägrat att identifiera och/eller samarbeta med vaktpersonalen. Några personer valde till och med att campa och tända eldar i området.

Det är ”el cabildo”, det vill säga Gran Canarias egen ”ö-regering” som har ansvaret för detta naturreservat. Det är förbjudet att beträda sanddynerna annat än på de uppmärkta gångstigarna. Undantaget är givetvis arbeten med underhåll och konservering av ytorna.

Det är också förbjudet att röra och förändra den skyltning som finns, liksom det inte är tillåtet att sätta upp egna skyltar eller liknande. Till slut är det inte tillåtet att mata djuren utmed gångvägen ”Paseo de la Charca” och inte heller att skada eller störa flora och fauna.