Framför allt södra delarna av det spanska fastlandet har denna vecka fått ta emot sommarens första värmebölja. I provinserna Cordoba och Sevilla ligger prognosen på 40 grader eller mer och i övriga delar av södra Spanien varnas det för temperaturer närmare 40 grader.

Vi på Kanarieöarna kan dock fortsätta att njuta ett behagligt väder. Faktum är att det sägs att temperaturerna till och med skall sjunka något fram till onsdag, men att vi i stort sett kommer att uppleva max temperaturer på ca. 30 grader. Resten av veckan ser helt strålande ut på södra Gran Canaria.

Anledningen till att Kanarieöarna kan njuta av detta fantastiska klimat är passadvindarna som blåser på höga höjder från nordost (på norra halvklotet). ”Los alisios” som man säger på spanska är mycket omtyckta på öarna…

Dock medför de att de norra delarna av öarna utsätts för molnigare väder. I Las Palmas kallas det för att man går in i perioden med ”La panza del burro” Dagarna börjar med ett molntäcke som sedan spricker upp mitt på dagen och det blir klar himmel och sol.