Midsommarfirandet, eller fiesta de San Juan som den heter här, firas kvällen mellan den 23 och 24 juni. Ett oerhört populärt ställe att vara på då är Canterasstranden i Las Palmas.

Normalt firas San Juan med bål på stränderna runt om på ön. Ett ordentligt fyrverkeri hör också till vanligheterna.

År 2019 kunde vi läsa i Canarias7 att man förväntade sig att ungefär 100.000 personer skulle möta upp på Canterasstranden under kvällen för att fira.

Den totala motsatsen upplevdes i fjol, då inget firande och mycket lite folk kunde njuta av dagen på grund av pandemin.

Även iår är det officiella firandet inställt. Alltså inga bål, och inga fyrverkerier.

Amadores

Men folk verkar vara på humör för att fira ändå. Canarias7 har hört sig för på restauranger och barer utmed Canteras stranden och alla verkar vara överens om att reservationerna gör att, framför allt, alla terrasser kommer att fyllas upp.

I normala fall firar Gran Canaria denna dag stort inte bara för att Las Palmas stad grundades den 24 juni 1478, utan även för att expansionen inåt på ön startade runt detta datum. Las Palmas, Telde och Arucas är kanske de byar som mest firar San Juan de har alla tre kyrkor, kvarter  eller fästningar i ära till San Juan. Telde har uppkallat sin första bebodda stadsdel för San Juan.  Här kommer man att att ha fyrverkeri kl. 24.00 den 23 juni, men inga eldar som de brukar vara. Det är säkert många privatpersoner som kommer att tända eldar runt omkring på ön, även ungdomar kommer säket att försöka ha ”botellon” (folksamling med alkohol involverat) på de olika stränder som finns.

Om ni vill läsa mer om Telde och dess uppkomst kan ni läsa denna artikel som vi publicerade 2010: Telde 3 delar