Imorgon torsdag skall alla hoteller stänga sina portar enligt regeringens kungörelse den 19/3 då regeringen gav alla hotell 7 dagar på att se till att tömma sina anläggningar på gäster. 

Men nu sitter den kanariska regeringen och arbetar fram lösningar på de hundratal turister som fortfarande finns kvar på öarna i olika boenden. Under den vecka som gått har hotellkedjor, turistnäringen och ö-regeringen tillsammans med de olika konsulaten sett till att de flesta turister faktiskt har lämna öarna.

Turistministern Reyes Maroto, i videokonferens med olika representanter inom turistnäringen

Men de finns flera hotell som har gäster som som blivit strandade, de har inga pengar eller någonstan att bo efter torsdag. Hotellefederationen ber nu regeringen om att få ha öppet för dessa få som har fastnat, och medel till att hjälpa dessa hem. De kommer dock att undersöka fall för fall att gästerna verkligen har varit i kontakt med sina respektive konsulat och att deras situation verkligen är prekär.

Tom Smulders vicepresident på (FEHT) hotellefederatioen på öarna, påpekar att de flesta turister är hemtagna. Men det finns även dem som har köpt flygresa ner och ingen flygresa hem, eller har resa hem i april och maj. De som bor i en längre period i hyrda privata lägenheter och vissa av dessa inom komplex som har både vanliga charterresenärer och långtidsboende.  Det mest logiska är att dessa får bo kvar där de befinner sig, men de måste följa samma karantänsregler som resten av den spanska befolkningen. Myndigheterna är säkra på och förutser att regeringen kommer att ge sitt godkännande på dessa undantagsfall.