Det sa chefen för Epidemiologi på sjukhuset Insular i Las Palmas som dessutom ansvarar för förebyggande av folkhälsa på kanarieöarna, det mest oroande situation som vi står inför just nu är den panik epidemi som skapas hos allmänheten.

Detta sa han i samband med att den en av de italienska damerna som sitter i karantän fick flyttas till sjukhus då hennes sjukdomsbild förändrats, hon har svår hosta men inga andra grava symptom var hans besked. Han vill samtidigt påpeka att antalet smittade kommer att öka inom den närmaste framtiden och att på öarna har ingen avlidit av Covid-19. Sedan november har 27 personer avlidit i vanlig influensa bara på öarna.

I går rapporterades det första fallet på Fuerteventura och ytterligare 2 fall på Tenerife, samtliga som är smittade på öarna har på något sätt varit i kontakt med Italien.

Kvinnan på Fuerteventura har varit på den norra delen av Italien och hon tog omedelbart kontakt med hälsovården vid hemkomst. De övriga 2 på Tenerife har en nära relation till den italienska man som tidigare visat positiv i La Laguna . Totalt har nu Kanarieöarna 18 aktiva fall varav alla sitter i karantän och de flesta utan symptom och ingen med grava svårigheter. Man skall jämföra denna siffra med Stockholms län som har 101 aktiva fall. Även i norden har man inte haft ett dödsfall så här långt.