Bilden är ifrån tidningen Canarias7.

Onsdag 26/2
Under kvällen igår fick man till slut kontroll på branden som stratarde i lördags på nordöstra sidan av Gran Cabaria i byn Tasarte. Igår kunde man till lsut sätta in alla resurser såsom hydroplan och helikotrar kunde flyga, då väder och vind förbättrades avsevärt.

Under natten har det inte varit några flammor utan bara rök. Inne i naturparken Inagua ligger det glödbäddar och pyr som kyls ner av brandmännen. Det kommer att ta ett par dagar innan man kan deklarera elden släckt. 

Agenter från “Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona)” ifrån Guardia Civil finns på platsen.  Det är en avdelning inom den spanska polisen som undersöker bränder  och orsaker till att branden bröt ut om den var anlagd eller inte.

Tisdag 25/2
Branden är fortfarande aktiv i området Inagua et naturreservat på 8.000 hektar full av pinjeträd. Men då vädersituationen klart har förbättrats och hydroplan nu har satts in i bekämpningen samt att helikoptrarna kan flyga utan problem är man mycke optimistiska och tror att man kan ha elden under kontroll idag.

 

Måndag
Under kvällen igår nådde elden naturparken Inagua som är en av Gran Canarias stora lungor full med pinjeträd. Brandmännen kämpade för att lågorna inte skulle nå in i parken men vindarna gjorde det omöjligt att stoppa framfarten.

Nu på morgonen meddelas dock att branden inte nått upp i trädtopparna utan håller sig på marknivå vilket är positivt. Tidigt på morgonen har de även fallit ett lättare duggregn och vinden har mojnat, men väderprognoserna säger att det finns fortfarande risk för hårda kastvindar.

Under natten har man lyckats få kontroll på följande områden; övre delen av Tasarte, el Llano de las Brujas y el Aula de la Naturaleza, elden avanserar längs ravinen Pino gordo ner mot Tejeda där den kommer att nå det område som brann redan i Augusti och därmed dö ut. Objektivet för idag är klart, bromsa framfarten och kontrollera elden i Inagua naturpark.

Tidigt i morse lyfte ett militärplan med 176 militärer från Sevilla för att hjälpa till. Enligt väderprognoserna så verkar det som att vinden låter helikoptrarna flyga. Presidenten Angel Victor Torres kunde bekräfta at 175 brandmänn, 100 guardia civil och helikoptrar arbetar aktivt med denna brand, samt att det står ett hydroplan till förfogande om det skulle behövas.

Söndag
Kl.13.10: Branden är fortfarande aktiv och släckningsarbetet försvåras av de starka vindarna. Helikoptrarna har svårt att komma till för att släppa ner sin last. 250 personer är nu evakuerade och branden har slukat ca 300 hektar.

Kl. 10.00: Under natten fortsatte branden och ca 200 personer vart evakuerade ifrån sina hem. kl. 22.30 rapporterades att 60% av branden var  under kontroll. Nu på morgonen meddelar brandkåren att 95% är under kontroll och att man räknar med att ha elden under total kontroll inom de närmaste timmarna. I de högre delarna av området härjar lågorna fortfarande ganska vilt.

Naturområdet Inagua

Vägen GC 200

Vi denna väg startade branden 

Tasartico

Ravinen Pino Gordo

176 militärer från Sevilla på väg